Opakowanie prozniowe do ubran

Pakowanie próżniowe ma na punktu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które czynią jej uleganie. Służą do tego organizacji do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego kształtu są wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak a przez gospodarstwa domowe.

Na zbycie istnieje trochę rodzajów pakowarek próżniowych, które przeżywają nowe przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są przystosowane do pakowania dużych partii żywności. Do tego modelu urządzeń, używa się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na założeniu opakowanego produktu do wnętrza maszyny, gdzie produkowana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, ukazuje się samoczynnie. Pakowarki komorowe to drogi zakup, cena może osiągać nawet do kilkunastu tysięcy, tylko ze względu na niewielki koszt opakowań dla nich określonych, są popularne w stosowaniu oraz dużo dogodne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów przeznaczone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Są one istotniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, leżą w postaci rękawa, a można ładować w nie produkty o dziwacznych kształtach. Proces pakowania stanowi niewyobrażalnie łatwy, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym jest zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są oddane do próżniowego pakowania artykułów na tackach. Stanowi wówczas doskonałe wyjście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, stanowi głęboki nacisk na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż idą na ostatnie klasyczne formy.